DIY Pyykkietikka

DIY Pyykkietikka

 

 

Pyykkietikkaa löydät myös valmiina, mutta sen valmistus itse on myös hyvin helppoa. Valmiit pyykkietikat sisältävät hyvin usein synteettisiä tuoksuja ja voi olla kuluttajana vaikeaa löytää luonnollisia pyykkietikoita. Jos haluat käyttää valmista tuotetta, niin valmistajalta kannattaa varmistaa kumpia on käytetty synteettisiä vai luonnollisia eteerisiä öljyjä. Meillä myytävät valmiit pyykkietikat sisältävät vain aitoja eteerisiä öljyjä.

Mutta nyt siihen valmistukseen. Valmistuksessa tarvitset:

1 tyhjä korkillinen puolen litran pullo. (lasipullosta saat tehtyä kauniin lahjan)

1 suppilo

4dl (keitettyä) vettä

1dl Rajamäen väkiviinaetikkaa

10-15 tippaa eteeristä öljyä. Valitse eteeriseksi öljyksi suosikkituoksusi. Yleisimmin käytetään laventelia, piparminttua, sitruunaa, limeä tai appelsiiniä. Voit säätää tuoksun voimakkuutta itse. Jos tykkäät miedosti hajustetuista, voit laittaa eteeristä öljyä vieläkin vähemmän esimerkiksi 5 tippaa tai jättää eteerisen öljyn kokonaan pois.

Keitä vesi ja anna jäähtyä. Laita vesi, väkiviinaetikka ja eteerinen öljy pulloon ja ravista. Pyykkietikka on valmis!

Huom! Ravista pyykkietikkapulloa aina ennen käyttöä, jotta eteerinen öljy on tasaisesti pullossa. Eteerinen öljy ja vesi eivät pysy sekoitettuna, vaan öljy nousee pinnalle.

Syy miksi olen valinnut pyykkietikan valmistukseen juuri Rajamäen väkiviinaetikan ei ole sattumaa tai se, että se on yksi halvimmista (tämä toki on plussaa, ettei se maksa maltaita). Vaan se, että Rajamäen väkiviinaetikka on kotimainen ja se on aitoa käymisteitse valmistettua väkiviinaetikkaa. Etikoitahan on myös etikkahaposta valmistettuja, joiden alkuperä on maaöljyssä. Tällöin pullon kyljessä lukee pelkkä etikka ja pullossa on maininta "valmistettu etikkahaposta". Maaöljy ei ole uusiutuva luonnonvara toisin kuin kotimainen ohra, jota käytetään Rajamäen väkiviinaetikan valmistuksessa. Tuoksuina pyykkietikassa käytän ainoastaan aitoja eteerisiä öljyjä, en synteettisiä. Useimmat synteettiset tuoksut sisältävät hormoonihäiriköitä ja herkistäviä ainesosia (iho ja hengityselimet). Tästä tulee postaus myöhemmin!

Pyykkietikalla on lukuisia käyttötapoja. Tässä niistä muutamia:

Laita puoli desiä pyykkietikkaa huuhteluaine lokeroon. Tekee pyykistäsi ihanan pehmeää ja raikkaan tuoksuista. Soveltuu kaikille materiaaleille ja pesulämpötiloille toisin kuin perinteiset huuhteluaineet. (Varoitus! Pyykkietikka ei sovellu käytettäväksi automaattisesti annostelevissa pyykinpesukoneissa. Pyykkietikka on rakenteeltaan liian ohutta ja voi rikkoa annostelu mekaniikan koneessa.)

Pyykkietikka sopii kaikille tekstiileille. Myös urheilutekstiileille, joihin ei tavallista huuhteluainetta saa käyttää, koska se tukkii kuidut. Pyykkietikka poistaa tehokkaasti hienhajua urheilutekstiileistä.

Pyykkietikalla saat myös villavaatteista hienhajun irroitettua. Laita villavaate likoamaan vatiin, jossa on vettä ja lorauta sinne puoli desiä pyykkietikkaa joukkoon. Tämän jälkeen vain kuivaus, jos villavaate ei muuten kaipaa pesua.

Pyykkietikka tekee myös pyyhepyykistä ihanan pehmeää ilman että pyyhkeiden imuteho kärsii. Tavallinen huuhteluainehan pilaa pyyhkeen imutehon.

Pyykkietikka myös raikastaa ja desinfioi pesukoneen jokaisen koneellisen yhteydessä.

Pyykkietikkaa voit käyttää myös siivoukseen. Laita sumutepulloon 1dl pyykkietikkaa ja 4dl vettä. Soveltuu kodin yleispuhdistusaineeksi ja etenkin kylpyhuoneen pesuun poistamaan kalkkitahroja.

 

Onko sinulla muita tapoja käyttää pyykkietikkaa ja mitkä ovat sinun suosikkituoksusi? Jaa vinkkisi muille jättämällä viesti kommenttikenttään.

Laajan valikoimamme eteerisiä öljyjä löydät täältä. On tuoksuja joka makuun!

 

Seuraa meitä myös somessa, niin et jää tulevista postauksista paitsi!

 

Julkinen Facebook-sivumme

Instagram-tilimme

 

 

 

Takaisin blogiin

4 kommenttia

Hei Anni!
Voit käyttää myös sitruunan kuorta. Itse tekisin niin, että laittaisin sitruunan kuoret marinoitumaan etikkaan. Ja kun etikassa on tarpeeksi sitruunan tuoksua siivilöisin etikan ja sen jälkeen vasta lisäisin keitetyn veden.

Pieni punainen tupa

Hei, voinko eteerisen öljyn sijaan käyttää sitrushedelmän kuorta? Kannattaako se lisätä jo keittovaiheessa vai antaa vaan marinoitua valmiissa pyykkietikass jonkin aikaa ennen käyttöä?

Anni

Hei Jaana!

Myös osa kaupallisista pyykkietikoista valmistetaan samalla tavalla, veden määrä vain saattaa vaihdella ja osassa kaupallisia pyykkietikoita ei ole vettä laisinkaan. Emulgointiaineille ei pyykkietikassa ole tarvetta, koska pyykkietikkaa ei laiteta iholle. Tästä syystä pyykkietikka pulloa kannattaa ravistaa ennen käyttöä, jotta eteeriset öljyt ovat siellä mahdollisimman tasaisesti.

Tuon laittamasi linkin pyykkietikasta ei löytynyt ainesosaluetteloa, joten en valitettavasti voi kyseistä tuotetta kommentoida. Suosittelen ostamaan vain tuotteita, joissa kaikki ainesosat ovat saatavilla ja tuotteita joiden kaikki ainesosat ovat luonnollisia. Tuon linkin pyykkietikoiden tuoksut ovat nimien perusteella todennäköisesti synteettisiä.

Pieni punainen tupa

Oletko verrannut vaikutusta kaupallisten pyykkietikoihin verrattuna? Esim. http://www.pyykkietikka.fi/ Eikö tuo öljy jää kellumaan etikan pinnalle, eihän se liukene etikkaan?

Jaana

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennenkuin ne julkaistaan.