Mitä on luonnonkosmetiikka?

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikan määritelmä:

Luonnonkosmetiikka on alaan erikoistuneiden organisaatioiden säätelemää ja valvomaa luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa, jossa huomioidaan tuotteen koko elinkaaren vaikutus sekä ihmiseen että luontoon. Aitoa luonnonkosmetiikkaa on sertifioitu tai sertifikaattien ehdot täyttävä kosmetiikka. Tietoa eri sertifikaateista saat esimerkiksi Pro luonnonkosmetiikka Ry:n sivuilta.

Mitä aineita valmistuksessa saa käyttää

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään (viljely-, kasvatus- tai keruupaikat) Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua tai villeinä kasvaneita yrttejä.

Mineraalipitoisten raaka-aineiden (esim. savet, hiekka, hohkakivi, ruokasuola) hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Raaka-aineiden tulee olla myös tehokkaasti biohajoavia. Luonnollisten kaltaisten säilöntäaineiden käyttö on sallittu, esim. alkoholi ja eteeriset öljyt. Eläinperäisistä aineista ovat sallittuja esimerkiksi mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva). Pääperiaatteena on, ettei eläintä saa vahingoittaa raaka-ainetta hankittaessa. Kaikki luonnonkosmetiikka ei siis välttämättä ole vegaania. Vegaaniset tuotteet ovat verkkokaupassamme merkitty selkeästi.

Mitä aineita ei saa käyttää

Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Myös geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Ainesosat eivät saa olla saastuttavia eli sisältää esim. raskasmetalleja, torjunta-aineiden jäämiä tai dioksiinia. Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa. Myös säteilyttäminen on kielletty. Luonnonkosmetiikassa ei ole myöskään mikromuoveja, jotka ovat erittäin haitallisia luonnolle. Ne esimerkiksi imevät itseensä myrkkyjä luonnosta ja päätyvät lopulta ruokalautasellemme.

 

Luonnonkosmetiikka vs. tavanomainen kosmetiikka

Tavallisessa kosmetiikassa maksat aina tyhjästä (pelkästä brändistä), sillä tavallinen kosmetiikkatuote koostuu lähinnä vedestä, mineraaliöljystä, parafiinistä johdetuista erilaisista synteettisistä aineista (kuten silikoneista, emulgaattoreista, pesevistä ainesosista, hajusteista, väriaineista) ja säilöntäaineista. Näissä ainesosissa ei ole mitään mitä iho voisi käyttää hyväksi, koska ne eivät sisällä ravintoaineita, vitamiineja, antioksidantteja tai rasvahappoja. Luonnonkosmetiikassa käytettävät ainesosat taas ovat luonnollisia, syntetisoimattomia ja ravintoainerikkaita. Nämä aineet keho ja iho tunnistaa, ja niitä pystytään käyttämään hyväkseen.

Tavanomaisessa kosmetiikassa käytetty parafiini ja mineraaliöljy saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena. Nämä aineet tulevat uusiutumattomasta luonnonvarasta ja ovat luonnolle erittäin haitallisia, sillä esimerkiksi silikonit eivät hajoa luonnossa koskaan. Niitä käytetään silti hyvin paljon kosmetiikkatuotteissa, lähinnä halvan hinnan takia. Esim. mineraaliöljy on litrahinnaltaan jopa sata kertaa edullisempi kuin monet kasviöljyt.

Kustannuserot ovat muutenkin huikeat. Luonnonkosmetiikkatuotteen kustannuksista 60-70% menee raaka-aineisiin, kun vastaava luku tavanomaisessa kosmetiikassa on vain 1-5%. Tästä syystä luonnonkosmetiikka on monesti hieman kalliimpaa, mutta luonnonkosmetiikka on ihmisille ja luonnolle huomattavasti parempi ja turvallisempi vaihtoehto.

Myös harhaanjohtava mainonta tavanomaisessa kosmetiikassa on huomioitavaa. Kutsumme tätä viherpesuksi. Valmisteita monesti markkinoidaan "luonnollisina" erilaisilla vihreillä mielikuvilla, jos niissä on esim. kasviuutteita, tai jos ne ovat säilöntäaineettomia, kasvipohjaisia jne. Aidolta luonnonkosmetiikalta vaaditaan paljon enemmän. Se täyttää tiukat valmistus- ja raaka-ainekriteerit ollakseen oikeasti eettinen, ekologinen ja turvallinen vaihtoehto.

Luonnonkosmetiikkaa käyttävä kuluttaja välttyy altistumasta suurelle joukolle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Huolestuttavaa on, ettei kaikkia synteettisiä kemikaaleja ja niiden yhteisvaikutuksia edes ehditä resurssipulan vuoksi tutkimaan. Vaikka kuluttajan iho olisikin niin hyvässä kunnossa, että se pystyisi estämään kemikaalien pääsyn elimistöön, suu ja hengitystiet toimivat silti kenellä tahansa ihmisellä altistusväylinä, joiden kautta esim. hammastahnojen, suuvesien, huulipunien ja –rasvojen sekä aerosolien komponentit voivat päästä kehoon. Riskit pienenevät, kun käytetään tuotteita, joiden raaka-aineet ovat luonnollisia.

Tuotteiden valmistus ja pakkaus

Tuotteiden valmistamisessa tavoitteena on kuluvan veden ja energian sekä tuotantolaitoksessa syntyvän jätteen määrien jatkuva pienentäminen. Luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö sekä tuotteen ja pakkauksen käytön jälkeinen hävittäminen aiheuttaa luonnolle mahdollisimman vähän kuormitusta. Tuotteet ja raaka-aineet ovat eläimillä testaamattomia.

Luonnonkosmetiikassa käytettävät kylmäpuristetut kasviöljyt ovat ihollemme juuri sopivassa muodossa, jotta ne imeytyvät ja hoitavat ihoa. Erilaisten kasviuutosten kautta saadaan kasvien aktiiviset ainesosat kokonaisuudessaan käyttöön. Näin ei vain eristetä yhtä yksittäistä ainesosaa, sillä luonto on ihmeellisempi kuin arvaammekaan. Luonnossa esiintyvät ainesosat toimivat monien eri ainesosien yhteisvaikutuksesta, siksi on hyvä pitää raaka-aineet mahdollisimman luontaisessa muodossa.

Takaisin blogiin

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennenkuin ne julkaistaan.