Onko kaikki luonnonkosmetiikka eläinkokeetonta?

Kirjoittanut Tiia Suhonen

Hyvin usein kuulee väitteen; "Kaikki luonnonkosmetiikka on aina eläinkokeetonta, koska sertifikaatit kieltävät eläinkokeet." Mutta pitääkö tämä väite paikkansa? Paljastanpa heti alkuun, että ei, se ei pidä paikkaansa. Jos haluat tietää miksi, niin lue eteenpäin.

Kosmetiikan eläinkokeet

Kyllä, on totta, että EU:n alueella kosmetiikkalaki säätää, että kaikki myytävä kosmetiikka on oltava eläinkokeetonta. Nyt tuleekin sitten se iso MUTTA. Tässä laissa on muutama porsaanreikä, jotka mahdollistavat eläintestaukset.

Esimerkiksi yritys saa ostaa raaka-aineita lääketehtaan varastosta. Lääketeollisuutta vartenhan raaka-aineet yleensä testataan ja tätä ei valvota käytetäänkö näitä testaustuloksia myös kosmetiikan hyväksi, ne vain tehdään lääketestauksen nimikkeellä. Muunmuassa L'oréal käyttää tätä röyhkeästi hyväksi.

Myöskään myyntiä Kiinaan ei kielletä. Kiinassahan kaikki kosmetiikka testataan eläimillä ennenkuin se saa myyntiluvan ja kokeet maksaa se yritys, joka tuotteensa sinne haluaa. Eli kaikki siellä tuotteitaan myyvät yritykset ovat tietoisia eläintestauksista.Tästä on muutama poikkeus: Hygieniatuotteita, kuten saippuoita, shampoita ja hammastahnoja ei testata ja myöskään nettikaupan kautta kuluttajille Kiinaan myytyjä tuotteita ei testata.

Myöskään raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden maahantuonnissa EU alueen ulkopuolelta ei valvota eläinkokeita vaan ainoastaan tuotteiden turvallisuutta. Eli esim sisältääkö tuote EU:ssa kiellettyä ainesosaa. Näistä voi jäädä käytännössä kiinni ainoastaan ilmiantojen perusteella.

Myöskään luonnonkosmetiikan sertifikaatit eivät takaa eläinkokeettomuutta. Esimerkiksi Ecocert sertifioinnin ehdoissa sivulla 21 lukee näin "5.Animal testing of the finished product: This is prohibited, in accordance with the European legislation."

Luonnonkosmetiikan sertifioinneissa on siis täsmälleen samat ongelmat kuin EU-laissa. Niiden kohdalla on aina tarkistettava myydäänkö tuotteita Kiinan markkinoilla. Tästä hyvä esimerkki on Oriflame, jonka ecocert sertifioituja tuotteita myydään Kiinassa. Tässä on hyvä huomioida myös omistussuhteet. Esimerkiksi L'oréal omistaa nykyään muunmuassa Logonan ja Santen ja nämä tuotemerkit eivät ole enää eläinkokeettomia, vaikka niitä ei Kiinassa myydäkään. Kun ostat kyseisiä tuotemerkkejä, niin rahasi menevät L'oréalille, joka testaa muita tuotteitaan Kiinassa. Ostaessasi näitä tuet kosmetiikan eläintestauksia.

On olemassa ainoastaan yksi sertifikaatti, joka kieltää raaka-aineiden ja valmiin tuotteen testauksen sekä viennin Kiinaan, Leaping bunny -sertifikaatti. (Selvennöksenä: Tämä ei ole luonnonkosmetiikka sertifikaatti, vaan cruelty-free sertifikaatti.) Ja tätä myös valvotaan. Mutta valitettavasti sekään ei ole täysin aukoton sertifiointi. Se sallii hyönteis- ja sikiötestaukset. Eli tässäkin on vain luotettava yrityksen omaan sanaan, tekevätkö he noita sallittuja testauksia vai eivät. Kehottaisinkin tarkkailemaan erityisesti miten julkisesti yritys tuo eläinkokeettomuuttaan julki.

Miten sitten selvitetään mikä yritys on oikeasti täysin eläinkokeeton, kun mikään sertifikaatti ei tätä täysin takaa, ei edes se Leaping bunny? Tämä onkin sitten vaikeampi pähkinä, mutta johonkin on vain pakko luottaa. Kehottaisinkin tarkkailemaan erityisesti näitä kolmea seikkaa:

  • myykö yritys Kiinaan tuotteitaan
  • miten yritys ottaa julkisesti kantaa eläinkokeisiin
  • yrityksen omissuhteet
Mitä pienempi yritys sitä todennäköisemmin yrityksen sanaan voi luottaa ja yrityksen toimintaa on myös helpompi tarkkailla. Tämä on meidän kantamme kosmetiikan eläintestauksiin ja näitä periaatteita noudatamme verkkokauppamme tuotevalikoimaa valitessamme. Uskallan jopa väittää, että suomalaisista ekokaupoista meillä on yksi tiukimmista seuloista tuotevalikoiman suhteen. Sen lisäksi, että tuotteiden tulee olla eläinkokeettomia, niin tuotteiden täytyy olla myös luonnonkosmetiikkaa jokaikisen ainesosan osalta sekä kaikkien yhteistyökumppaneidemme toiminta tulee muutenkin olla kaikin puolin eettistä.

 

Kuinka tärkeänä sinä pidät kosmetiikan eläinkokeiden vastustamista? Uskotko boikotoinnin auttavan? Kerro mielipiteesi myös muille lukijoille kommentoimalla alle.

 

 

Seuraa meitä myös somessa, niin et jää tulevista postauksista paitsi!

Julkinen Facebook-sivumme

Instagram-tilimme

Pinterest


Jaa tämä blogi← Edellinen postaus Seuraava postaus →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Tarkistamme viestit ennen julkaisua.